Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Νέα Γωνιά, ο Μύλος


Στις βόρειες παρυφές του οικισμού της Νέας Γωνιάς  δεσπόζει ο «Μύλος» αιολική μηχανή οριζόντιου άξονα περιστροφής. Χρησιμοποιήθηκε για την άλεση των δημητριακών και την άντληση νερού.: παλιός ανεμόμυλος, διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση. 



Η λειψανοθήκη της Νέας Ηράκλειας



Στον οικισμό της Ηράκλειας  βρέθηκε, αργυρή λάρνακα που χρονολογείται από τον 4ο-5ο αιώνα μ.Χ. με γλυπτές παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και στις τέσσερις πλευρές της.

Η κόρη της Ν Καλλικράτειας (Απόσπασμα εργασίας ΓΕΛ Καλλικράτειας)

Απο την εργασία  Β Λυκείου, 2015 :Η θλίψη της Κόρης


Η ανασκαφή.
Η στήλη της Κόρης της Καλλικράτειας  βρέθηκε τον Αύγουστο του 1973 τυχαία, όταν ο Κ. Κεφαλάς έσκαβε στο οικόπεδο του, μέσα στο χωριό της Νέας Καλλικράτειας, για να θεμελιώσει ένα εξοχικό σπίτι, σε απόσταση 150 μ. περίπου από τη θάλασσα και την πευκόφυτη τούμπα του χωριού. Στο τελευταίο σκάμμα για την πεδίλωση ο μηχανικός εκσκαφέας σκόνταψε πάνω στην αρχαία στήλη αποσπώντας μερικά μικρά κομμάτια από το μέσο περίπου του ύψους της. Το επάνω μέρος της στήλης βρισκόταν μέσα στην γη, πέρα από τα όρια του σκάμματος. Στην προσπάθεια τους να απομακρυνθούν τα χώματα με τη σκαπάνη οι εργάτες της  οικοδομής  πλήγωσαν το μάτι και τον κρόταφο της  κόρης, που εικονίζεται ανάγλυφη επάνω στην στήλη, ξύνοντας και ένα μέρος από τα μαλλιά της επάνω στο αυτί. Έσπασαν επίσης και το δεξιό ακρωτήριο της στήλης. Το οριζόντιο σπάσιμο στο μέσο της στήλης είναι παλιό, όπως παλιά είναι και τα τραύματα στη μύτη, στο στόμα, στο φρύδι και στο λοβό του αυτιού της κόρης.

Η γιγαντιαία χελώνα της Νέας Καλλικράτειας 3.000.000 ετών.


Νέες ανασκαφές παλαιοντολόγων από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφεραν στο φως μια σχεδόν ολόκληρη γιγαντιαία χερσαία χελώνα στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας. Το εύρημα χρονολογείται περίπου στα 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια περίοδο όπου οι γιγαντιαίες χελώνες κυριαρχούσαν στις πεδινές περιοχές που σήμερα καλύπτονται από τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Οι γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική τοπογραφία σε σχέση με την εποχή όπου ζούσαν οι χελώνες, τα ευρήματά τους όμως που αποκαλύπτονται επιτρέπουν στους επιστήμονες να αναπαραστήσουν όχι μόνο την ανατομία αυτών των εξαφανισμένων ζώων αλλά και τις συνθήκες του περιβάλλοντος εκείνη την εποχή.