Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Ξενητεμέντσα Παναΐα»





Για πρώτη φορά δόθηκε άδεια για βιντεοκλίπ στο επί 16 αιώνες σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, την Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και δεν θα μπορούσε παρά να αφορά στο τραγούδι «Ξενητεμέντσα Παναΐα», ένα τραγούδι σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου που ερμηνεύει η «αφρόκρεμα» του ποντιακού τραγουδιού.
 Τους στίχους έγραψε ο Γιάννης Κοσμίδης και τραγουδούν οι Στάθης Νικολαΐδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Δημήτρης Καρασαββίδης και Κώστας Αγέρης.
 Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μίλησε για τη συγκίνηση την οποία όλοι ένοιωσαν πατώντας στα μαρτυρικά εδάφη και το ιστορικό μοναστήρι τραγουδώντας για την «Ξενιτεμένη» Παναγία Σουμελά, ενώ αποκάλυψε ένα μικρό «θαύμα» στη διάρκεια των γυρισμάτων.
 «Έβρεχε συνεχώς και φοβηθήκαμε πως δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε γύρισμα. Μόλις μπήκαμε στη Μονή, σαν από θαύμα η βροχή σταμάτησε, ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα και λίγο αφότου φύγαμε ξανάρχισε να βρέχει!»
 Το τραγούδι «Ξενητεμέντσα Παναΐα», περιλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ με 14 δημιουργίες σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου, σε ποντιακό αλλά και νεοελληνικό στίχο, όπου συμμετέχουν επίσης οι αγαπημένοι Πόντιοι ερμηνευτές Γιώργος Ιωαννίδης και Πέλλα Νικολαΐδη, όπως επίσης η Ελένη Βιτάλη και ο Βασίλης Καρράς. defencenet.gr