Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ο Άγιος Μάμας Χαλκιδικής και η πέριξ περιοχή.


- Χώρος μαχών, από την εποχή του Ξέρξη μέχρι και την Γερμανική κατοχή
- Του Στυλιανού Κυρίμη, Αντιστρατήγου ε.α.


Αξιολογούντες από στρατιωτικής άποψης και ενδιαφέροντος την περιοχή του Αγίου Μάμαντος αλλά και του πέριξ αυτού χώρου σε ακτίνα 5 - 20 χλμ., θα διαπιστώσουμε ότι αποτελεί τον πλέον ζωτικό χώρο, για συγκέντρωση δυνάμεων και διεξαγωγή τακτικών επιχειρήσεων στη νότια Χαλκιδική και στην κεντρική Μακεδονία γενικότερα.

Η Ιστορία της πανήγυρης του Αγίου Μάμαντος


Σχετικά με την πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος η πρώτη γνωστή αναφορά στην πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος προέρχεται από το Νικόλαο Χρυσανθίδη περί τα 1869/70, ο οποίος γράφει: «κατά δε την εορτήν του Αγίου μάρτυρος (Μάμαντος) συνερχομένων εκείσε και πλείστων όσων ξένων εκ των πέριξ χωρίων και αυτών εισέτι των γειτνιαζόντων πόλεων, εμπορίου χάριν».

Υδροβιότοπος Αγίου Μάμα.


Ακόμη ένα οικοτουριστικό αξιοθέατο της Χαλκιδικής είναι ο υγροβιότοπος του Αγίου Μάμα, αμέσως μετά τη διώρυγα της Ποτίδαιας, πριν ξεκινήσει η χερσόνησος της Κασσάνδρας. Θεωρείται περιοχή ειδικής προστασίας του δικτύου Natura 2000. 

Άγιος Μάμας


Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. 

Άγιος Μάμας.


Είναι ένα χωριό με 1342 κατοίκους που βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας.