Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αποχαιρετιστήρια βραδιά των Μελών των ΔΣ των οικισμών Δήμου Ν. Προποντίδος, λόγω λήξης της θερινής περιόδου στην Κηπούπολη της Ν. Καλλικράτειας.

Με  επιτυχία διοργανώθηκε  από την Συντονιστική Επιτροπή Ομοσπονδίας  Οικιστικών Συλλόγων η αποχαιρετιστήρια συνάντηση   των ΔΣ των Συλλόγων των οικισμών  Δήμου Ν. Προποντίδας,    στην Κηπούπολη στο χώρο του Συλλόγου το Σάββατο 24 Αυγούστου σε μία ειδυλλιακή βραδιά.  Η συνάντηση έγινε μόνο για τα ΔΣ των Συλλόγων, για γνωριμία μεταξύ τους, συζήτηση και αξιολόγηση των πεπραγμένων της περιόδου που πέρασε. Επίσης για την επιβεβαίωση από την πλευρά των ΔΣ των Συλλόγων  της στήριξης της προσπάθειας  για τα πρώτα βήματα της  νεοσύστατης Ομοσπονδίας  Οικιστικών Συλλόγων Δήμου Ν. Προποντίδος, που όλοι προσδοκούν ότι θα βοηθήσει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των οικισμών  με την συνεργασία πάντοτε της  εκάστοτε Δημοτικής αρχής . Την εκδήλωση στήριξε οικονομικά  (φαγητά, ποτά και μουσική)   ο εργολάβος καθαριότητος κύριος Βλαχάκης  Στράτος. O προσωρινός Πρόεδρος της Συντονιστικής  Επιτροπής κύριος Κασελούρης Γεώργιος  με την  ολιγόλεπτη ομιλία του καλωσόρισε όλους και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη για την συνέχιση του δύσκολου έργου τους.  Συγχαρητήρια  στο ΔΣ της Κηπούπολης  και όλα τα Μέλη του που βοήθησαν ανιδιοτελώς  ώστε να επιτύχει η όλη διοργάνωση.     

Ο Σταυρός

Πριν από είκοσι αιώνες ο σταυρός ήταν όργανο ατιμωτικής τιμωρίας και φρικτού θανάτου. Οι Ρωμαίοι καταδίκαζαν στην ποινή της σταυρώσεως τους πιο μεγάλους εγκληματίες.   Σήμερα ο σταυρός κυριαρχεί σ' ολόκληρη τη ζωή των πιστών χριστιανών, σ' ολόκληρη τη ζωή της Εκκλησίας μας, ως όργανο θυσίας, σωτηρίας, χαράς, αγιασμού και χάριτος. Όπως γράφει ο ιερός Χρυσόστομος, «αυτό το καταραμένο και αποτρόπαιο σύμβολο της χειρότερης τιμωρίας τώρα έχει γίνει ποθητό και αξιαγάπητο». Παντού το βλέπεις. «Στην αγία Τράπεζα, στις χειροτονίες των ιερέων, στη θεία λειτουργία. στα σπίτια, στις αγορές, στις ερημιές και στους δρόμους. στις θάλασσες, στα πλοία και στα νησιά. στα κρεββάτια και στα ενδύματα. στους γάμους, στα συμπόσια, στα χρυσά και τ' ασημένια σκεύη. στα κοσμήματα και στις τοιχογραφίες... Τόσο περιπόθητο σ' όλους έγινε το θαυμαστό αυτό δώρο, η ανέκφραστη αυτή χάρη.»  Πράγματι, όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, μέσα κι έξω από τον ναό, θα δει το σημείο του σταυρού. Σαν ορατό, σχηματικό σύμβολο, αλλά και σαν ιερή χειρονομία. Το σημείο του σταυρού δεσπόζει στη ζωή της Εκκλησίας.

Γιατί όμως;  Γιατί από τότε, που πάνω στον σταυρό καρφώθηκε και πέθανε για τη σωτηρία του κόσμου ο ίδιος ο Θεός, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, το όργανο αυτό της τιμωρίας έγινε όργανο σωτηρίας. «... Ου γαρ έτι καταδίκης εστί τιμωρία, αλλά τρόπαιον εδείχθη ημίν σωτηρίας», λέει ένα τροπάριο. Το αντικείμενο της αισχύνης έγινε η δόξα της Εκκλησίας. Της κατάρας το σύμβολο, έγινε «αράς της αρχαίας λύτρον». Της οδύνης και του θανάτου το ξύλο, έγινε «χαράς σημείον» και «ζωής ταμείον». Και όλ' αυτά, επειδή πάνω στο ξύλο του σταυρού, μαζί με το πανάχραντο σώμα Του, ο Κύριος κάρφωσε και τις αμαρτίες μας. Όπως γράφει ο άγιος απόστολος Παύλος, μας χάρισε «πάντα τα παραπτώματα, εξαλείψας το καθ' ημών χειρόγραφον... προσηλώσας αυτό τω σταυρώ.»   Ο Σταυρός του Χριστού μας συμφιλίωσε με τον ουράνιο Πατέρα, από τον Οποίο μας είχε χωρίσει ο διάβολος, εξαπατώντας τους προπάτορες. Ο Σταυρός του Χριστού μας άνοιξε τη βασιλεία των ουρανών, αφού μέχρι τη σταύρωση Εκείνου ο άδης κατάπινε αχόρταγα ακόμη και τους δικαίους. Γι' αυτό έχει τόση δύναμη και χάρη, τη δύναμη και τη χάρη του Χριστού, που, όταν σταυρώθηκε, τη μεταβίβασε με τρόπο μυστικό και ακατάληπτο στον τίμιο σταυρό Του, όπως σοφά μας λέει και η υμνολογία: «Ο σταυρός σου, Χριστέ, ει και ξύλον οράται τη ουσία, αλλά θείαν περιβέβληται δυναστείαν. και αισθητώς τω κόσμω φαινόμενος, νοητώς την ημών θαυματουργεί σωτηρίαν...».   Ο σταυρός λοιπόν έγινε το σύμβολο του ιδίου του Χριστού. Σύμβολο, που τρέμουν τα δαιμόνια.

Φανατισμός και μισαλλοδοξία κάποιων ....

                                           Άγιος Χριστόφορος (είσοδος οικισμού)


                                                 
                                    Στον δρόμο προς Ν. Σύλλατα μετά τον Λόφο Παναγιάς
                                                 

                                        Μέσα στον οικισμό, αγροτεμάχιο του Προκόπη

Τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία τους εκδήλωσαν άγνωστοι  στην είσοδο του οικισμού μας όταν ξήλωσαν τους σταυρούς από τα εκκλησάκια προσκυνητάρια των Αγίων Χριστοφόρου και Παναγίας, το ίδιο συνέβη και ενωρίτερα με το εκκλησάκι που ευρίσκεται στον οικισμό μας στο αγροτεμάχιο του καθηγητή Προκόπη!  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά και γίνονται από «ξένους» προς τον οικισμό μας ανθρώπους. Ο Σύλλογος θα αποκαταστήσει τις φθορές και παρακαλεί όλα τα μέλη του να δείξουν την δέουσα προσοχή για τα  εκκλησάκια μας, ώστε να μην επιτρέψουμε τέτοιες βεβηλώσεις των ορθοδόξων συμβόλων μας στο μέλλον. Σίγουρα αυτοί που αφαίρεσαν τους Σταυρούς είναι αντίχριστοι και ουδεμία σχέση έχουν με τα αισθήματα  των χριστιανών και δη Ορθοδόξων που μένουν στην περιοχή!