Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Υπάρχω - Στέλιος Καζαντζίδης

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ-ΒΑΝΔΗ (ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ)

Σαν σήμερα έφυγε ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης..14/09/2001Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ο γνήσιος εκφραστής του λαϊκού τραγουδιού, του απλού κόσμου, της εργατιάς και του ξενιτεμένου Έλληνα. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας καταξιωμένος λαϊκός καλλιτέχνης. Είχε μπει βαθιά στις καρδιές και στο νου των απλών ανθρώπων, κάθε ηλικίας και τάξης, σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον θεωρούν ένα κομμάτι από την ίδια τους τη ζωή, όπως άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά από την απέραντη αγάπη, τον θαυμασμό και τον σεβασμό που του έδειχναν.
Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία 29 Αυγούστου του 1931. Ο πατέρας του Χαράλαμπος ήταν οικοδόμος, ενώ η μητέρα του Γεσθημανή, ήταν πρόσφυγας και εργαζόταν σε υφαντουργία. Όταν ο Στέλιος ήταν μόλις 12 ετών, χάνει τον πατέρα του και έτσι αναγκάζεται να δουλέψει για να συντηρήσει την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του Στάθη. 0 Στέλιος Καζαντζίδης, , είναι ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού τραγουδιού, από το 1950. Σαρανταεπτά ολόκληρα χρόνια είναι η φωνή του λαού. Μία φωνή καθαρή, δυνατή που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής, απλώνεται παντού και αγκαλιάζει τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες του κόσμου. Ήταν η φωνή της παρηγοριάς και της ελπίδας. Η παρουσία από τα 18 του χρόνια, του Στέλιου Καζαντζίδη, στον χώρο του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού, συνδέθηκε άμεσα με τα γεγονότα και τα προβλήματα ενός λαού που αγωνιζόταν να στηριχθεί στα πόδια του μετά από σκληρούς αγώνες. Η αρχή έγινε το 1950. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση για τον Στέλιο Καζαντζίδη στη Κηφισιά. Πρώτος δίσκος το 1952 με το τραγούδι του Καλδάρα "Για μπάνιο πάω" και πρώτη απογοήτευση. 0 δίσκος δεν πούλησε. Δεύτερο τραγούδι "οι Βαλίτσες" του Γιάννη Παπαϊωάννου, έγινε μεγάλη επιτυχία. Από εκεί και πέρα σερί επιτυχιών και συνεχής άνοδος με εμφανίσεις στα γνωστά πλέον λαϊκά κέντρα, "θείος", "Μπερτζελέτος", "Ροσινιόλ" κ.α. Γνωρίζεται και αρραβωνιάζεται με την Καίτη Γκρέυ με την οποία συνεργάζεται και επαγγελματικά ως το καλοκαίρι του 1957. Σουξέ της εποχής "Απόψε φίλα με" του Χιώτη, ένα ντουέτο του Στέλιου Καζαντζίδη με την Καίτη Γκρέυ. Λίγο μετά χώρισαν.

Η επόμενη 8ετία (1957-1965) είναι ίσως η πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδος για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Γνώρισε την Μαρινέλλα (17 ετών τότε) στη Θεσσαλονίκη και έσμιξαν μαζί στη ζωή και στο τραγούδι. Συνεργάστηκαν και έκαναν μεγάλες επιτυχίες με κορυφαίους συνθέτες (Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Χιώτης, Καλδάρας, Παπαγιαννοπούλου, Βίρβος, θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λεοντής, Ξαρχάκος, Λοϊζος, Μαρκόπουλος κ.α.) και εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα. 0 Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα παντρεύτηκαν τον Μάη του 1966. Αργότερα έρχεται ο χωρισμός, όμως η εκτίμηση ανάμεσα στους δυο παρέμεινε μέχρι τέλους... Τρίτος γάμος με τη Βάσω, με την οποία έζησε στη Νίκαια μέχρι που πέθανε. To 1965 ο Στέλιος Καζαντζίδης ενώ ήταν στο απόγειο της καριέρας του και σε πολύ νεαρή ηλικία εγκατέλειψε τα νυχτερινά κέντρα. Την απόφαση του αυτή σεβάστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και την θεώρησε στάση ζωής. Από τότε η μόνη επικοινωνία που είχε με το κοινό ήταν με τους δίσκους του. Για κάποιο διάστημα και αυτή η επικοινωνία καταργείται. Δεν κυκλοφόρησε δίσκο για δώδεκα χρόνια. To 1987 ο Στέλιος Καζαντζίδης ξανατραγούδησε. Άρχισε να ηχογραφεί δίσκους. Το "Υπάρχω" αφήνει εποχή. Από τότε τραγουδούσε μόνο στο studio.
aetoshal

Γιορτή τρύγου στη Μαραθούσα Χαλκιδικής