Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Χαλκιδική:«Στον αέρα» τα αυθαίρετα κτίσματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Δώρο άδωρο είναι ο ισχύων νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στη Χαλκιδική, αφού για τη συντριπτική πλειονότητα των κτισμάτων δεν μπορεί να γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεών του!

Τόσο στις εκτός σχεδίου περιοχές του τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας, όσο και σε αυτές άλλων περιοχών της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των αυθαίρετων κτισμάτων κατασκευάστηκε σε τεμαχισμένα εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα το εμβαδόν της καθεμίας από τις ιδιοκτησίες να είναι λίγων εκατοντάδων μέτρων και να μην πληρούνται έτσι οι όροι αρτιότητας. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα αυθαίρετα σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν το καθένα ξεχωριστά, αλλά όλα μαζί όσα βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Εξαιρούνται

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικιστών και Οικισμών Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής (εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή της Ηράκλειας, της Καλλικράτειας, της Σωζόπολης και της Ποτίδαιας), Γιώργο Κασελούρη, υπάρχει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θέλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους, αλλά παρεμποδίζονται από το νόμο. «Το... 99% των αυθαιρέτων στη Χαλκιδική δεν μπορεί να υπαχθεί στο νόμο, διότι ο τελευταίος εξαιρεί τα εξ αδιαιρέτου. Για να δηλώσεις ένα ακίνητο σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, θα πρέπει να σημειώσεις ότι σου ανήκει όλη η έκταση, αλλά, αν κάνει το ίδιο και κάποιος άλλος που έχει ιδιοκτησία στο ίδιο αγροτεμάχιο, το σύστημα θα τους πετάξει έξω. Εκεί μπορεί να ζητηθούν ευθύνες και από τον ιδιοκτήτη και από το μηχανικό. Επίσης, ξεκρέμαστοι είναι και οικονομικά όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν κάνει τη δήλωση και έχουν πληρώσει κάποιο παράβολο, αφού τελικά θα χάσουν τα χρήματά τους. Είναι σημαντικός ο αριθμός των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θέλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους, αλλά ο νόμος τους δημιουργεί πρόβλημα. Εχουμε απευθυνθεί στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία μας υποσχέθηκε ότι μέσα στον Ιανουάριο για το θέμα θα υπάρξει τροποποίηση», είπε στον «Α» ο κ. Κασελούρης.

Το δίλημμα

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αντικειμενικά η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα μεγάλο δίλημμα. Σίγουρα δεν είναι δίκαιο να μένουν εκτός νόμου οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια, ωστόσο, σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή μπορεί να δηλωθεί από μόνο του το κάθε αυθαίρετο, θα καταργηθεί στην πράξη η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές και θα πάμε σε αρτιότητες ακόμη και 200 τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απίστευτο πολεοδομικό μπάχαλο.

«Ο νόμος έχει προβλήματα»

Σοβαρά προβλήματα έχει ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις μπάχαλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τάσο Κονακλίδη. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η επίλυση του θέματος των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών απασχολεί έντονα όλους τους συναδέλφους του και γι' αυτό οι μηχανικοί έχουν ήδη απευθυνθεί στο ΥΠΕΚΑ, από το οποίο περιμένουν απάντηση. «Οι μηχανικοί βλέπουν ένα ενιαίο γήπεδο και ο νόμος λέει ότι το εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο πρέπει να τακτοποιηθεί όλο μαζί. Οποιος θέλει μεμονωμένα να δηλώσει το αυθαίρετό του, δεν μπορεί να το κάνει βάσει του ισχύοντος νόμου. Το θέμα μάς απασχολεί πολύ έντονα και για την επίλυσή του έχουμε απευθυνθεί στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο, όμως, δε μας έδωσε κάποια απάντηση ακόμη», είπε στον «Α» ο κ. Κονακλίδης.

Αντίστοιχη είναι η τοποθέτηση και της προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννας Μπιλίση - Χρουσαλά, η οποία τόνισε ότι πρόταση του κλάδου της προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι να έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να δηλώσει από μόνος του το αυθαίρετό του, χωρίς να χρειάζεται τις υπογραφές των άλλων συνιδιοκτητών του ίδιου αγροτεμαχίου. «Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρξει μπάχαλο με την αρτιότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές, όμως, διαφορετικά καταστρέφεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», είπε η κ. Μπιλίση - Χρουσαλά.

http://www.agelioforos.gr