Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Νέα Φλογητά.


Τα Φλογητά, τα οποία ανήκουν στον Νομό Χαλκιδικής, βρίσκονται 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 6 χλμ. από τα Νέα Μουδανιά.

Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός, που ανήκει στον Δήμο Νέας Προποντίδας, είναι χτισμένος σε έναν λόφο 500 μέτρα από τη θάλασσα. Στο χωριό υπάρχει μεταξύ άλλων Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.
Τα Φλογητά έχουν 1.604 (απογραφή 2011) μόνιμους κατοίκους, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες.Στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και πληθώρα από ταβέρνες, ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ.
Η παραλία των Φλογητών είναι αμμώδης, με μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, οργανωμένη με ναυαγοσωστική κάλυψη, η οποία έχει αποσπάσει Γαλάζια Σημαία. Η θάλασσα, η οποία είναι μια από τις καθαρότερες θάλασσες του νομού, είναι ιδιαίτερα ζεστή και το βάθος της αυξάνεται ομαλά, με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
Η ιστορία των Φλογητών ξεκινάει από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1923, πρόσφυγες από τα Φλογητά ή Φλοϊτά (σημερινή ονομασία Suvermez) από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν τα Νέα Φλογητά.
Αξιοθέατο είναι το μετόχι των Φλογητών, το οποίο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο. Σήμερα  λειτουργεί σαν μουσείο αφού πρώτα έχει αναπαλαιωθεί.
Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.