Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Υδρόμυλοι στην Ν Προποντίδα


Στο ρέμα των Πετραλώνων, που ξεκινάει από τα Πετράλωνα, περνάει από τα Ελαιοχώρια τα Νέα Σίλλατα, και καταλήγει στο Θερμαϊκό κόλπο, εντοπίστηκαν 6 μύλοι.


 Πρόκειται κυρίως για υδατόπυργους παλιών νερόμυλων, οι οποίοι αποτελούν από μόνοι τους σαν ενότητα ένα τυπολογικό λεύκωμα των λιθόκτιστων υδατόπυργων της Χαλκιδικής. 




Ο Διονυσιάτικος Λάκκος ξεκινάει από τα νότια της Βάβδου και απολήγει στο Θερμαϊκό Κόλπο. Στην πορεία του περνάει από τους οικισμούς Σήμαντρα, Άγιος Παντελεήμων και Ζωγράφου. Το νερό του έδινε κίνηση σε περισσότερος από 12 μύλους. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες283 πρόκειται για τους παρακάτω μύλους: ο μύλος του Βιτλή, γνωστός και ως Κουτσομύλι, που λειτούργησε μέχρι το 1940, οι μύλοι του Καμπάνη και του Μιντέλκου, ο μύλος του Χρηστάρα, που δούλευε μέχρι το 1948, ο μύλος του Καρρά και ο μύλος του Μπαρλή, που δεν τους θυμάται να δουλεύουν, τέσσερις ακόμη μύλοι στην περιοχή Καστέλια, που επίσης δε δούλευαν, ο Καμπεράδικος μύλος, που ξαναφτιάχτηκε το 1941 πάνω σε προϋπάρχοντα ερείπια, ο Αγραφιώτικος μύλος και τέλος ο μύλος του Καρβέλη μέσα στον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα.
Πηγή : Αναστασία Π. Βαλαβανίδου Αρχιτέκτων, Β΄  ΤΟΜΟΣ , ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ  ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Α.Π.Θ. ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2008, ΟΙ  ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ  ΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.