Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Στέβια

Η Στέβια είναι ένα μικρό πράσινο φυτό που κατάγεται από την περιοχή των συνόρων μεταξύ της Παραγουάης και της Βραζιλίας. Τα φύλλα του περιέχουν στεβιοσίδη, μια ισχυρή γλυκαντική ουσία που είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τα συνηθισμένα ζάχαρη. Το ίδιο το φυτό περιέχει rebaudioside Α, μεταξύ άλλων, η οποία είναι ακόμη πιο γλυκιά από τη στεβιοσίδη και έχει λιγότερο πικρή γεύση.  Oι έρευνες δείχνουν ότι η Στέβια  είναι απόλυτα ασφαλής. Μετά από 10 χρόνια ερευνών για πιθανές αρνητικές πτυχές σε ποσότητες, δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι σήμερα. Αντίθετα μάλιστα, έχουν αποδειχθεί οφέλη για την υγεία, με την πρόσληψη σε υψηλότερες ποσότητες. Η ΕΑΑΤ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων, είναι επίσης πεπεισμένος για την ασφάλεια της, και για αυτό έχει εγκρίνει επίσημα τη χρήση της Στέβια.  Η Στέβια έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική γλυκαντική ουσία σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ταϊβάν, το Ισραήλ, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και η Παραγουάη. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα η Στέβια προστίθεται σε αναψυκτικά ως υγιή αντικατάσταση της ασπαρτάμης.
Λόγω της διαθεσιμότητας και την αναγκαιότητα για την ύπαρξη φθηνότερης ζάχαρης και συνθετικών γλυκαντικών ουσιών, η επίδραση της Stevia παρέμεινε ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην Ευρώπη.
Tα βασικά οφέλη της Στέβια  όπως  παρακάτω:
1. Εντελώς φυσική
2. Τεράστια γλυκαντική δύναμη (300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη)
3. Μόνο μικρές ποσότητες αρκούν
4. Έχει δοκιμαστεί και βρέθηκε να είναι 100% ασφαλής
5. Σε αντίθεση με ορισμένες γλυκαντικές ουσίες, είναι εντελώς μη-καρκινογόνα
6. Σταθερή όταν θερμαίνεται, και ως εκ τούτου, κατάλληλη για τηγάνισμα και βράσιμο.
7. Μη-εθιστική, σε αντίθεση για παράδειγμα με την κανονική ζάχαρη.
8. Συμβάλλει στην μείωση της πλάκας στα δόντια και σε λιγότερα σφραγίσματα.
9. Περιέχει 0 (μηδενικές) θερμίδες και συμβάλλει στην μείωση της παχυσαρκίας.

Το εύκρατο και ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας καλύπτει τις ανάγκες της Στέβιας σε θερμοκρασία και φωτισμό και ευνοεί την καλλιέργεια της.  Αντίθετα όμως όσον αφορά στις ανάγκες της Στέβιας σε νερό,   οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της Στέβιας σε νερό, οπότε αναγκαστικά η Στέβια θα είναι στην Ελλάδα αρδευόμενη καλλιέργεια.  Όσον αφορά τις εδαφικές απαιτήσεις της Στέβιας ( σε σύσταση εδάφους και σε θρεπτικά στοιχεία ) είναι μικρές και η Στέβια είναι ανθεκτικό και λιτοδίαιτο φυτό. Το φυτό προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και έντομα και μπορεί να καλλιεργηθεί και βιολογικά παράγοντας βιολογικά προϊόντα. Γίνεται   συγκομιδή και ξήρανση των φύλλων της Στέβιας, τα οποία μετά τη διαλογή, συσκευασία και αποθήκευσή τους οδηγούνται σε εργοστάσια παραγωγής Στεβιοζάχαρης.  Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα , αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα.
Το κόστος παραγωγής 400- 500 Ε / στρέμμα.   Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα  200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από  τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.  Το ακαθάριστο γεωργικό Εισόδημα κατά στρέμμα (  με τιμή 2- 2,5 ε/ kg ) κυμαίνεται στα  400- 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων της Στέβιας.  Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/ στρέμμα.
Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100-500 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της Στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/ κιλό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.