Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Σήμαντρα.


Τα Σήμαντρα ( ή Καρκάρα ) είναι κωμόπολη και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Νέας Προποντίδας του Νομού Χαλκιδικής. Μάλιστα αποτελεί το μεγαλύτερο Δημοτικό διαμέρισμα στον εν λόγω Δήμο, μετά τα Νέα Μουδανιά.

Η θέση του είναι στους πρόποδες του Λοστρίτη. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011 έχει 2.421 κατοίκους. Στον οικισμό λειτουργούν δύο νηπιαγωγεία, 9/θέσιο Δημοτικό σχολείο , Γυμνάσιο, Λύκειο και πολιτιστικά δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία "Λαογραφικός", καθώς και η "Πολιτεία Σημάντρων". Από αθλητική άποψη, ενεργή στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία είναι η ομάδα του ΑΟ Σημάντρων, του ποδοσφαιρικού τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Χαλκιδικής. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι το εμπόριο και τα γεωργικά επαγγέλματα.
Το χωριό αποτελεί ένα ακόμα προσφυγοχώρι της Χαλκιδικής. Ειδικότερα, μέρος των κατοίκων του Σεμέντερε (Σήμαντρα) της Καππαδοκίας, εξ ού και το σημερινό όνομα του χωριού, εγκαταστάθηκε στον οικισμό που παλιότερα λεγόταν Καρκάρα. Στα Καππαδοκικά Σήμαντρα, επίσης, έζησαν οι προσφιλείς για τους κατοίκους του χωριού, Άγιοι Πέντε Μάρτυρες  Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, των οποίων τεμάχια Λειψάνων, φυλάσσονται στον Ιερό Ναό του χωριού, αφιερωμένος στους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους. Το μεγαλύτερο μέρος, όμως, των Λειψάνων των Πέντε Μαρτύρων, φυλάσσεται στο Πολύστυλο  Καβάλας, όπου και κατέληξε ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Σε απόσταση δυόμισι περίπου χιλιομέτρων ανατολικά από τα Σήμαντρα εντοπίστηκε, με βάση την επιφανειακή κεραμική, η θέση Ρωμαϊκού οικισμού, ο οποίος διοικητικά ανήκε στη Ρωμαϊκή αποικία της Κασσάνδρειας. Επίσης, από τις χορηγίες Σημαντρινών που έμεναν στην Αμερική, πραγματοποιήθηκαν έργα όπως το Δημοτικό σχολείο και το Γύμνασιο. Επιπροσθέτως, ένας ανεκτίμητος ευεργέτης, ήταν ο Γεράσιμος Χάνος που δημιούργησε με δικά του χρήματα το τοπικό Δημοτικό Στάδιο ''Γεράσιμος Χάνος'' που φιλοξενείται τώρα η ομάδα του χωριού.
Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.