Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΚΙ ΚΑΙ ΡΕΒΙΘΙ;



Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα. Μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας:
1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ. Οι σπόροι τους δεν ελέγχονται και δεν πατεντάρονται από τους πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας.
 2. ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ την αντίστοιχη «αιμορραγία» συναλλάγματος.
 3. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ. Λειτουργούν τα ίδια ως φυσικό λίπασμα και αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών.
 4. ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. Αυτό δεν σημαίνει μόνο προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Σημαίνει και χαμηλότερα κόστη παραγωγής για τους αγρότες.
 5. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ. Ευδοκιμούν σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.
 6. ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.
7. ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσα από νέες καλλιέργειες και δημιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.
 8. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ, γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουράσουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών, σταροχώραφα.
9. ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αρκετά από τα ελληνικά εδάφη είναι πολύ φτωχά και η καλλιέργεια ψυχανθών αποτελεί ένα φυσικό τρόπο εμπλουτισμού των χωραφιών.
 enomromiosini.gr