Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων εξετάζει η κυβέρνηση

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με θέμα την παρουσίαση προγράμματος εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων στη δόμηση και την αρχιτεκτονική σε μικρούς οικισμούς της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου, χρησιμοποίησε τον όρο «νομιμοποίηση» για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα αυθαίρετα, παραπέμποντας ωστόσο σε λογική τακτοποίησης κατά το πρότυπο των ημιυπαίθριων.

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς που γίνονται στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο προωθείται, ο υφυπουργός μίλησε για τη θεσμοθέτηση του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ως εργαλείου που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας και στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Για τα υπάρχοντα αυθαίρετα εντός σχεδίου, σύμφωνα με την τοποθέτηση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει συντελεστή δόμησης, προκειμένου να νομιμοποιήσει την πολεοδομική παρανομία που έχει κάνει, όταν αύξησε τον κτιριακό όγκο του ακινήτου χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Παραλλήλως, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής- πολεοδομικής ένταξης, βάσει του οποίου θα τακτοποιήσει τις πολεοδομικές παραβάσεις, πληρώνοντας ένα πρόστιμο που εικάζεται ότι θα είναι μικρότερο από τα ισχύοντα.

Οον αφορά στα αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλεως, θα προβλέπεται, πέραν των νέων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, το ύψους των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με την κατηγορία που θα υπαχθεί το ακίνητο, η αντιστάθμιση των νόμιμων προϋποθέσεων δόμησης, είτε με χρηματικό αντάλλαγμα, που θα δίδεται προς το δήμο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, είτε με εισφορά γης.

Για το πρόγραμμα εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων, για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους μικρούς οικισμούς της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι έχει στόχο τη διαμόρφωση εξειδικευμένων πλαισίων δόμησης για κάθε περιοχή της χώρας, που θα αναδεικνύουν την ποικιλία της τοπικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε κάθε περιφερειακή ενότητα (τέως νομό) -πλην της Αττικής και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης- θα εκπονηθεί μια μελέτη για την αναγνώριση της τοπικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά στην ανάθεση 48 μελετών, που θα καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας.

Οι μελέτες έχουν χωριστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες, ανάλογα με τη γεωγραφική μορφολογία και έκταση του χώρου, καθώς και το πλήθος των οικισμών που η μελετητική ομάδα καλείται να καλύψει.

Αντικείμενο των μελετών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, οι εξειδικευμένοι κανόνες δόμησης που θα παραχθούν για κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού.

Τα αναμενόμενα οφέλη από το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, αφορούν:

1) Στη διαφύλαξη ενός σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής:

α) Με την αποτροπή της κατασκευής ασύμβατων κατασκευών που προσβάλλουν την ιστορία της τοπικής αρχιτεκτονικής και την παραδοσιακή μορφολογία των κτηρίων.

β) Με την ανάδειξη της ποικιλίας των διακριτών αρχιτεκτονικών τοπικών εκφάνσεων κάθε περιοχής.

2) Στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης:

Με τη δημιουργική προσαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική παράδοση της κάθε περιοχής.

3) Στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η ολοκλήρωση των διαδικασιών προκήρυξης των μελετών αναμένεται τον Ιούλιο του 2011. Οι αναθέσεις θα γίνουν έως το Δεκέμβριο του 2011.

Για την πρώτη κατοικία

Για τα αυθαίρετα πρώτης κατοικίας, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει την απαλλαγή τους από τις ρυθμίσεις αγοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν εισοδήματα, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το ύψος των προστίμων.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ - esot@naftemporiki.gr