Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Πυροσβεστική διάταξη 4

Προσοχή αφορά τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δεν φροντίζουν για την κοπή απομάκρυνση χόρτων, κλαδιών απ΄ αυτά κλπ και τις ευθύνες τους έναντι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

ΦΕΚ 724 τ.Β΄/22-12-1987)

‘’Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές’’

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αθήνα σήμερα στις 26 του μήνα Νοεμβρίου του έτους 1987, ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Αλάμαρας έχοντας ως σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αφού λάβαμε υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 616/1977 “περί εκδόσεως Πυροσβεστικών Διατάξεων” καθορίζουμε:

Άρθρο 1

1. Οι ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σ΄αυτές και μέχρι απόστασης εκατό (100) μέτρων, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ΄αυτά, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λ.π., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων.

2 Στους χώρους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Μαϊου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Άρθρο 2

1. Oι παραβάτες της διάταξης αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον με άλλη διάταξη δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή.

2. Η εκτέλεση της διάταξης αυτής ανατίθεται στα αρμόδια Πυροσβεστικά όργανα, η δε ισχύς της αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα 26 Νοεμβρίου 1987

Ο Αρχηγός

Βασίλειος Αλάμαρας