Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ιπποφαές

Η παρουσία του χρονολογείται πριν από την εποχή των παγετώνων και φύεται στην Ευρώπη και στην Ασία. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος είδε ότι τα τραυματισμένα του άλογα ανάρρωναν ταχύτερα τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του, το ονόμασε Ιπποφαές, δηλαδή: Φωτεινό άλογο. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός προήλθε και από το γεγονός ότι, καταναλώνοντας τα άλογα το φυτό αυτό, το τρίχωμα τους γινόταν και πολύ λαμπερό.
Υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές σε διάφορες παραδόσεις για τις θαυματουργές του ιδιότητες, καθώς το ιπποφαές έχει 190 ευεργετικά συστατικά που η φύση συνταίριαξε τέλεια για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στο έλαιο των καρπών του και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση: Βιταμίνες A, C, E, K, D, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όλα τα μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο, και ψευδάργυρο) καροτενοειδή (Β-καροτένιο, λυκοπένιο, Α-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω-3, Ω-6, Ω-7, Ω-9), Β σιτοστερόλη και φλαβανοειδή.
Εκτός από τη γενικότερη αποτοξίνωση και τόνωση που προσφέρει στον οργανισμό, Το ιπποφαές έχει αντικαρκινική δράση, ισορροπεί το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το μεταβολισμό, καταπολεμά την υπερπλασία του προστάτη, αντιμετωπίζει παθήσεις στο συκώτι και στο γαστρεντερικό σύστημα και μειώνει την κακή χοληστερόλη, που οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επιπλέον, καλμάρει τα συμπτώματα της περιόδου και της εμμηνόπαυσης, ενισχύει το αναπαραγωγικό σύστημα, δρα προληπτικά για τις οφθαλμολογικές παθήσεις και έχει ισχυρή επουλωτική δράση. Στην αγορά διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή για αφέψημα, σε έλαιο (χρησιμοποιείται κυρίως για εξωτερική επάλειψη), σε συμπυκνωμένο χυμό και σε κάψουλες.

Ποια είναι τα φυτά που μισούν τα κουνούπια;

Το κουνούπι δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά είναι και ένα επικίνδυνο έντομο που μπορεί να φέρει το ιό του Δυτικού Νείλου.
Χημικές ουσίες μπορούν να απωθούν τα κουνούπια, αλλά ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να είναι τοξικές για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απωθείστε τα κουνούπια με λίγη εφευρετικότητα...
Τα λουλούδια και τα βότανα είναι φυσικοί τρόποι για να αποφύγετε τα κουνούπια.
Ας δούμε ποια φυτά μισούν τα κουνούπια:
Καλέντουλα
Χρυσάνθεμο
Δυόσμος
Μέντα
Δεντρολίβανο
Σκόρδο
Ευκάλυπτος
Βασιλικός
Λεβάντα


Όσα φυτεύονται μπορείτε να τα έχετε σε γλάστρες κοντά στα παράθυρα του σπιτιού σας ή δίπλα σας όταν κάθεστε έξω. Μπορείτε επίσης να κόψετε ένα κλωνάρι από αυτά και να το κρεμάσετε. Διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα, αφέψημα, αλοιφή με κάποιο από αυτά και να το αλείψετε στο σώμα σας. Προσοχή όμως μήπως είστε αλλεργικός και στην δοσολογία. Ορισμένα φυτά όπως ο ευκάλυπτος προκαλούν παρενέργειες σε μεγάλη δόση ή υπερβολική χρήση.