Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Τις ρυθμίσεις για το ζήτημα των αυθαιρέτων και το πλαίσιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα φέρει, την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «σήμερα έχουμε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ούτε προστατεύει το περιβάλλον, ούτε βοηθάει τους επενδυτές στη χώρα μας».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων, υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πει ότι «τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προχωράμε σε μία δίκαιη ρύθμιση, η οποία εισάγει την λογική του περιβαλλοντικού ισοδύναμου».

Το πρώτο πακέτο αφορά τις ρυθμίσεις τακτοποίησης που θα κινηθούν σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των ημιυπαίθριων, ενώ το δεύτερο κάποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές που «βγάζουν μάτι».

Ετοιμάζεται μάλιστα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο που θα γκρεμίζει με δικές της μπουλντόζες!

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα:

1. Κατηγοριοποίηση των παρανομιών σε δύο μεγάλες ενότητες:

- Η πρώτη αφορά οικοδομές εξ ολοκλήρου αυθαίρετες, που κατά κανόνα συγκροτούν κανονικούς οικισμούς και θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσουν με ταχύτερους ρυθμούς πολεοδομικά σχέδια σε συνδυασμό με την προώθηση των δασικών χαρτών της περιοχής. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των αυθαιρέτων της τελευταίας 20ετίας.

- Η δεύτερη περιλαμβάνει περιπτώσεις που έχουν γίνει υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια και θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ήδη θεσμοθετημένη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τις άλλες παραβάσεις μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής. Αλλωστε η έως τώρα εικόνα δείχνει ότι το 97% των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση αφορούν υπόγεια και πιλοτές. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αυτές οι περιπτώσεις να καλυφθούν με μεταφορά συντελεστή δόμησης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο αλλά για το τέλος του χρόνου.

2. Εξαίρεση όλων των αυθαιρέτων από την κατεδάφιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που πιθανότατα θα είναι 30-40 χρόνια.

3. Σοβαρή μείωση των υπέρογκων προστίμων που είχαν θεσμοθετηθεί το 2003 με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Στην πράξη το μέτρο δεν απέδωσε γιατί οι πολεοδομίες έκαναν ελάχιστους ελέγχους και καταλόγιζαν πρόστιμα σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις λόγω των γραφειοκρατικών εμπλοκών. Η επιβάρυνση θα αντιπροσωπεύει το 5-10% της αξίας του αυθαιρέτου, έναντι 100% που ισχύει σήμερα, ενώ θα προβλέπονται μειώσεις για οικονομικά ασθενείς ομάδες.

4. Ξεκαθάρισμα όλων των προηγούμενων περιπτώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων που είχαν γίνει το 1983 και το 2003 και είχαν μείνει μόνον στις αρχικές δηλώσεις, χωρίς να πληρώνουν ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Θα κληθούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα ή να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις αν είναι γι' αυτούς ευνοϊκότερες.

www.inews.gr