Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Ελιά και καρδιά

Ακόμα μια μελέτη έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες για να αποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις που έχουν ο καρπός της ελιάς και το ελαιόλαδο στην καρδιά।Πιο συγκεκριμένα η λήψη ελευρωπαΐνης, μια ουσίας που περιέχεται στον καρπό της ελιάς, προλαμβάνει το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο ασθενής υποστεί έμφραγμα, αυτό θα είναι τρεις φορές λιγότερο επικίνδυνο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείο "Αττικό", Δημήτρης Κρεμαστινός η ελευρωπαΐνη μπορεί να λαμβάνεται είτε μέσω των καρπών της ελιάς και του ελαιολάδου, είτε σε μορφή ταμπλέτας ως συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, ο κύριος Κρεμαστινός κατέστησε σαφές ότι η ελευρωπαΐνη πρέπει να λαμβάνεται μόνο με τους παραπάνω τρόπους και σε καμία περίπτωση πολτοποιώντας τα φύλλα ελιάς- αναφερόμενος στις τραγελαφική ιστορία που εκτυλίχθηκε πέρυσι με τη "φραπελιά". Οι επιστήμονες, με αφορμή το Κλινικό Σεμινάριο για την προληπτική καρδιολογία και τη διατροφή που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στην Αθήνα, επισήμαναν τις ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην καρδιακή λειτουργία αναφέροντας ότι οι Έλληνες πρέπει να ξαναβάλουν στο διαιτολόγιό τους τα λαδερά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά και να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος.