Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ομοιώματα καραβιών (ενδεικτικά)


Σαντάλα
Η Σαντάλα ήταν αλιευτικό κωπήλατο σκάφος, που κατασκευαζόταν στην Προποντίδα από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες, χριστιανοί ψαράδες της Προποντίδας που χρησιμοποιούσαν την Σαντάλα, συνήθιζαν να ζωγραφίζουν στην πλώρη της τον Άγιο Γεώργιο. 


Κιρλαγκίτισι (Χελιδόνι)
Ήταν σκάφος του 18ου και του 1ου μισού του 19ου αιώνα. Το όνομά του κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το τούρκικο Kirlangic που σημαίνει χελιδόνι.
Είχε αρκετές ομοιότητες με το Σεμπέκ, αλλά ήταν συνήθως μεγαλύτερο και σε διαστάσεις και σε χωρητικότητα, γι αυτό και είχε μεγαλύτερο αριθμό πληρώματος.
Χρησιμοποιήθηκε ως μικρό εμπορικό και κυρίως ως πειρατικό πλοίο και έφερε μικρό αριθμό κανονιών.
Κατά την προαναφερθείσα περίοδο αρκετά πλοία του τύπου αυτού αποτελούσαν το στόλο της Σκοπέλου και γενικότερα του Βορειοδυτικού Αιγαίου.
Ήταν τρικάταρτο εξοπλισμένο με λατίνια.


 Τριήρης
Πολεμικό κωπήλατο πλοίο με τρεις σειρές κουπιών σε κάθε πλευρά (σύνολο 170). Αποτέλεσε το αριστούργημα της αρχαιοελληνικής ναυπηγικής τέχνης και το πλέον ένδοξο πολεμικό πλοίο κατά τους Περσικούς πολέμους. Η πλοήγηση επιτυγχανόταν με τα δύο μεγάλα κουπιά της πρύμνης. Επικουρικά διέθετε ένα μεγάλο τετράγωνο ιστίο στο μέσον της και ένα μικρότερο στην πλώρη της. Το πλήρωμά της συνήθως αποτελούσαν 170 κωπηλάτες, 10 ναύτες, 14 οπλίτες, 5 αξιωματούχοι και ο κυβερνήτης. Το μήκος της έφθανε τα 40 μέτρα, το πλάτος της τα 5,20 μέτρα και το βύθισμά της τα 1,10 μέτρα. Η ταχύτητά της έφθανε τα 12 ναυτικά μίλια την ώρα. Το συγκεκριμένο ομοίωμα αποτελεί αντίγραφο της τριήρους με το όνομα «Ολυμπιάς», ανακατασκευασμένης από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε σχέδια των Βρετανών Κόουτς και Μόρισον.
Πηγή:Sofikitiships.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.