Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ζητά ο ΣΟΕΒΕ

Ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ) ζητά με σημερινή ανακοίνωσή του, παράταση στην ισχύ του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και να αρθούν τα προβλήματα, που ανακύπτουν σήμερα, αποτρέποντας τους ιδιοκτήτες από το να δηλώσουν τις παράνομες κατασκευές.

Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση των αυθαιρέτων, στις 30 Νοεμβρίου κι ενώ πολλοί λίγοι ιδιοκτήτες έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης, ο ΣΟΕΒΕ ζητά παράταση μεγάλης χρονικής διάρκειας στην ισχύ της.

Σύμφωνα με τον ΣΟΕΒΕ οι αδυναμίες αυτές είναι οι εξής:

1. Η μη εξαίρεση, από το νέο νόμο, των ακίνητων, που "τακτοποιήθηκαν" με το Ν.3843/2010- περί ημιυπαίθριων. Έτσι, επισημαίνει ο ΣΟΕΒΕ, οι ιδιοκτήτες που έχουν τακτοποιήσει ημιυπόγεια, σοφίτες, πατάρια κ.τ.λ να καλούνται να τα δηλώσουν ξανά, επιβαρυνόμενοι το κόστος για δεύτερη φορά.

2. Η επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου 2.000 ευρώ για τις παραβιάσεις <20 τμ, ποσό που είναι ιδιαίτερα μεγάλο για το μέγεθος της αυθαιρεσίας και λειτουργεί ανασταλτικά για τους ενδιαφερόμενους.

3. Η υποχρεωτική συναίνεση όλων των ιδιοκτητών αυθαίρετων κατασκευών σε εξ΄ αδιαίρετου οικόπεδα ή αγροτεμάχια δημιουργεί τεράστια κολλήματα στη διαδικασία τακτοποίησης.

4. Τη διευκρίνιση από το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ ως προς τις αμοιβές των μηχανικών, για να σταματήσει το φαινόμενο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης από τη μια και της προκαθορισμένης ελάχιστης αμοιβής από το ΤΕΕ από την άλλη. Σύμφωνα με το ΤΕΕ για μια μικροπαράβαση 500 ευρώ, το κόστος του μηχανικού πρέπει να είναι γύρω στα 1.900 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.